skoro jest taki wspaniały tłok na forum i starzy wyjadacze wracają do nas po latach, to postanowiłem, że jako nieoficjalny zarządca Elixiru, chcę z Waszą pomocą reaktywować cały portal.
Co jest obecnie? Mamy świetnie rozwinięty i działający Orbital, o który jestem spokojny. Mamy Mangę i Anime, również bardzo prężnie działający serwis. Fantastyka jest w dobrych rękach i dużo fajnych rzeczy się tam pojawia. Jest też Hard Hex, inwestycja w nową tematykę, która się sprawdza. No i wkrótce wielka reaktywacja (będzie świetnie) serwisu DnD. No i jako tako działa serwis o Tormencie.
Niewiele, ale to dobre fundamenty, na których można zbudować coś naprawdę fajnego i dużego.
Czego potrzebujemy? Jak już zostało ustalone w topicu o reklamie, wpierw trzeba odbudować wszystko, potem reklamować się. Cały czas można ściągać oczywiście nowych ludzi.
Daję więc ogłoszenie:
Potrzebuję dobrego, solidnego, odpowiedzialnego, przedsiębiorczego, dyspozycyjnego - jednym słowem z wizją - naczelnego do serwisu:
Monastyr
Star Wars
Earthdawn
CyberPunk
Bag End
Newsy
Diablo
Neverwinter Nights
Morrowind
Chętnych proszę o wpisywanie się w tym temacie, bądź kontakt ze mną: gg (4214923), mail (boromir.elx@gmail.com).
Teraz do wszystkiego mam już dostęp, więc do wszystkiego szukam naczelnych.
Był taki czas kiedy Elixir był wielki i tętnił życiem. Serwisy działały, na forum pojawiały się nowe tematy i posty, nowi ludzie przychodzili.
Zróbmy żeby znów tak było.
Mam tylko nadzieję, że nie skończy się na okrzykach "urrra" i "super, zróbmy to", a potem nic się nie zrobi i entuzjazm opadnie. Trzeba zrobić coś konkretnego, i to szybko!
Do boju!
_________________ Life is easy, with eyes closed...
Ostatnio zmieniony przez Boromir 2008-03-05, 15:59, w całości zmieniany 7 razy
Po D&D to powinno być drugie miejsce gdzie skupiamy swoje siły w rewitalizacji. Okoliczności przyrody są świetne ze względu na pojawianie sie nWoDa.
_________________ "Istnieje takie słowo w nowomowie - rzekł Syme - którego pewnie jeszcze nie znasz: kwakmowa, czyli mówienie podobne do kwakania kaczki. Jest to jedno z tych ciekawych słów, które mają dwa przeciwstawne znaczenia. W odniesieniu do wroga stanowi obelgę; w odniesieniu do kogoś, z kim się zgadzasz, komplement." Rok 1984, George Orwell
Ja jestem za posprzątaniem forum żeby nowi użytkownicy jakoś dawali sobie rade a nie tylko myśleli że wszystko jest na wyczerpaniu.
Ja bym sie nie bał że się skończy szybciej niż się zaczęło, ale jak forum odżyje to sie pojawią nowi i większe szanse że znajdziesz kogoś do serwisu itd.
Serwis Baldur's Gate, poproszę zakres obowiązków i przywileje
_________________ Amar a naus naali ten`iler. Delnos edhelea tuulo`Neldoreth.
(Świat fantazji jest dla każdego. Jesteśmy elfami z Puszczy Bukowej.)
Hmm, samo posprzątanie forum za wiele nie da, bo najważniejsza jest strona główna. Tam jest pierwsze wrażenie. Powinno być dużo newsów, także o aktualkach. Ale generalnie jest to dobry pomysł :)
A co do serwisu Baldur's Gate, to rozumiem, że chcesz go przejąć, wskrzesić, naprawić i rozwinąć? :) Da się załatwić, ale nic w ciemno raczej nie dam. Odezwij się do mnie na gg, najlepiej z listą rzeczy do poprawy, pomysłami nowymi, etc.
P.S. Odpiszę we wtorek wieczorem, bo wtedy wracam z urlopu :)
P.S.2 Dzięki wielkie za odpowiedź! :)
_________________ Life is easy, with eyes closed...
Myślę że strona główna to dosc duże wyzwanie ale drobnymi kroczkami można to obejść.
Faktycznie tam widać że serwis żyje jednak na sprzątniętym forum wydaje mi się że łatwiej będzie się z ludźmi dogadać i szukać nowych inicjatyw ze strony każdego.
Serwis przejże i obgadamy co mogę zrobić wydaje mi się że już jak się go sprzątnie to niewiele będzie w nim do zrobienia. Tylko trzeba przemarudzić te kilka tygodni.
To co zaczyna się dziać na elx, napełnia radością, chęcią pracy i tworzenia. Wiele różnych czynników nagle podziałało tak, że znaleźliśmy się na drodze do odbudowy. Jak zwykle, jedyną wymaganą rzeczą są odpowiedni ludzie. Potem będzie tylko łatwiej:).
Zastanówcie się, czy nie jesteście w stanie poświęcić trochę czasu dla elxa, prowadzenie serwisu to przecież nie jest mordęga, to daje kupe satysfakcji, pełno doświadczenia,mase nowych znajmosci...
Zeby nie bylo, ze tylko gadam, to moge powiedziec, ze zabralem sie za reaktywacje DnD, i bardzo chetnie przyjmę każdą pomoc, przyda się bardzo nawet zwykłe postowanie na forum.
Ja, niestety, póki co za bardzo czasu nie mam na podejmowanie się "naczelniactwa"...
ALE!
Gdybyście mieli jakieś duże ilości tekstów do korekty, to słać do mnie proszę, rozprawię się z przyjemnością i szybciutko z wszelkimi bykami i byczkami.
Ja może dodam coś od siebie, studząc wylewający się wszędzie optymizm.
Cytat:
Potrzebuję dobrego, solidnego, odpowiedzialnego, przedsiębiorczego, dyspozycyjnego - jednym słowem z wizją - naczelnego do serwisu
Nie trzeba spełniać tylu cech. Ja nie mam ponad połowy :) Po prostu wystarczy motywacja i cel do prowadzenia serwisu :) Jak serwis się przez 3 miesiące utrzyma aktualizowany to sądzę że Bor bez problemu załatwi wszystkie uprawienia dla nowego redaktora.
Forum odświeży się samo jeśli napłynie nowa krew. Teraz to dla moderacji jest to straszna robota, bo był tu znaczny syf, którego łatwo posprzątać nie będzie.
Cytat:
prowadzenie serwisu to przecież nie jest mordęga
Przemilczę tą kwestię
Cytat:
to daje kupe satysfakcji, pełno doświadczenia,mase nowych znajmosci...
Z tym to już mogę się zgodzić. Takiej zabawy nic nie daje :) No i nikt nie siedzi wam nad głową i nie marudzi :)
No i ogłoszenie ode mnie:
Jeśli ktoś by chciał naczelnym zostać to pewnie by już się o to starał. Potrzeba całej masy ludzi w postaci piszących na forum, piszących komentarze, zawsze przydadzą się opinie dotyczące serwisów od osób wpadających raz na jakiś czas. Nie musicie zabierać się za naczelnictwo od razu :)
_________________ www.manga.elx.pl -> Jedyny słuszny serwis o mandze i anime.
A jak wygląda sprawa z modowaniem na działach? Czy wszystkie są obstawione czy tylko częściowo?
Ja uważam, że na serwis trzeba mieć pomysł i go realizować.
Zresztą kto powiedział że jedna osoba ma być na dział im więcej tym lepiej. jak ktoś chce mi pomóc przy BG to sie ucieszę
Ja sie do samej góry az pchac nei bede, nie mam na to ani czasu,ani chęci, ani motywacji, moge ewentualnie wspierać działy w których się oriwentuaje piszac co jakiś czas, lub jeśli znajdą się jakieś drobne prace to sie ich podjąć
_________________ "I'm a shooting star, good night, good night.
She's a shooting star, good bye."
Bardzo bym chciała, żeby rozwijały się serwisy, które w tej chwili są w letargu. Ale z perspektywy redaktora prężnie (jak to Boromir ujął) działającego serwisu widzę również zagrożenia, które w znaczący sposób utrudniają (żeby nie powiedzieć mocniej) pracę, a czasem nawet sprawiają, że w ogóle nie da się pracować.
Mam tu na myśli choćby problem z zamieszczaniem w portalu grafik (konkretnie chodzi o dział FanArt w M&A). Tak, zdaję sobie sprawę, że nie jest to największy problem, ale jeśli poświęcam tydzień na przygotowanie komiksu, siedząc nad nim wieczorami, po pracy (która ani lekka ani łatwa nie jest) to chciałabym, żeby ten komiks ukazał się w terminie, na który go przygotowuję. Nie wyskakuję z takimi pomysłami na dzień przed aktualką, bo to byłoby nieodpowiedzialne z mojej strony. Ale jeśli Naczelny musi się tułać po gg i polować na administrację (czyli w tym wypadku głównie na Khazisa) czasem przez kilkanaście dni (że nie wspomnę o tym ile czasu zajęła zmiana layoutu w M&A) to ja dziękuję za taką możliwość rozwoju serwisu.
Całe szczęście, że obrazki do artykułów wrzucamy na imageshack, bo jak byśmy mieli czekać na pomoc Technicznego, to byśmy się do uśmiechniętej śmierci nie doczekali.
Specyfika każdego serwisu jest inna. Jedni bazują na tekstach, inni dodają jeszcze coś jako wabik dla nowych i zasiedziałych userów. Nie chcę gór przenosić i zmieniać obrazu świata. Chcę tylko tego, żebyśmy się wzajemnie szanowali. A przede wszystkim szanowali naszą pracę. Robimy to nie dla korzyści materialnych a dla własnej satysfakcji i dla innych, którzy może coś z naszego wysiłku wyniosą.
A więc do (&@$%@& - tu następuje seria niecenzuralnych słów) bardzo proszę o to, bym mogła spokojnie i bez nerwów pracować. By Wróbel mógł pracować. By mogli pracować Rika, Celes, Aoi, Patryk, Elbereth i wszyscy współpracownicy serwisu M&A. Wiem, że nie tylko MangAnime ma takie problemy, ale nie będę sobie innymi gęby wycierać.
Boromir wspomniał o cechach dobrego redaktora naczelnego. Wydaje mi się, że główną cechą, jaką powinna mieć osoba zawiadująca innymi jest poszanowanie dla ich pracy. Szanuję wielki wkład administracji w rozwój ELX. Chciałabym, żeby administracja również szanowała - już nie mówię takich wyrobników jak ja, ale przynajmniej redaktorów naczelnych zwracających się do administracji z konkretnymi problemami.
Dziękuję za uwagę.
_________________ www.manga.elx.pl -> Jedyny słuszny serwis o mandze i anime
Nie jestem zdenerwowana. Zdenerwowana to byłam w lutym zeszłego roku. Jestem długofalowo zdegustowana takim stanem rzeczy. Może zanim zaczniemy rozwodzić się nad tym, co i w jaki sposób rozwijać skupimy się właśnie na tych podstawach, bez których rozwój jest niemożliwy.
Ludzie, do których piszę może i nie przeczytają. Przeczytają natomiast inni, których być może niedługo ta nieciekawa sytuacja również będzie dotyczyć.
_________________ www.manga.elx.pl -> Jedyny słuszny serwis o mandze i anime