No tak.. ale Monastyr ma na rynku powaznego konkurenta - prawie wszyscy potencjalni adresaci monastyru wybieraja wfrp 2... Arkona takiej konkurencji nie ma i gdyby np. taki Portal(np) wznowilby temat slowianskiego rpg to moze calkiem niezly interes by zrobil.. Gdyby tylko konkretnie wybrac klimat systemu, dobrze go zareklamowac i zapewnic graczom konsekwetne wydawanie i promowanie systemu poprzez dodatki etc.
Portal z Monastyrem chciał inaczej, ale zabiło go moim zdaniem przymuszanie ludzi do grania szlachcicami i unikanie walki.
Co do tematu słowiańskiego to temat faktycznie ciągle jest otwarty.
No ale sama Arkona złym systemem nie była, tylko coś wiele ludzi na dzień dobry była do niej anty nastawiona.
To może ja powiem czemu nigdy nie sięgnąłem po Arkonę. Odpowiedź jest prosta- brak reklamy.
Zobaczyłem ją pewnego razu na półce Empiku i nie wiedziałem kompletnie co to za system. Człowiek ma małe zaufanie do rzeczy, których nie zna. Zajrzałem, przeczytałem to i owo i odłożyłem.
Kolejny raz dojrzałem w tym samym Empiku Arkonę w promocji. Nie pamiętam za ile, ale to były jakieś psie pieniądze - nic tylko brać. I wiecie co pomyślałem?: Pewnie jakaś kicha, która nie wypaliła, a teraz próbują się na siłę pozbyć.
Dopiero później usłyszałem od znajomego, że to całkiem dobra gra. Ale było już za późno. Arkona nie zaskoczyła i nikt na trupa się już nie rzuci.
Smutne, ale prawdziwe.
Najbardziej nachalna, tandetna, wzgardzana reklama jest lepsza niż jej brak.
Legho właśnie podał nam przykład tego, co w dzsiejszym świecie może zdziałać brak reklamy. Zgadzam się. Marketing ze strony wydawnictwa zawiódł, sądzę nawet, że wydali Arkonę na 'odwal się', tylko po to, zeby wydać i licząc na to, że empiki pokupują. No i cóż. Pokupowały. A ludzie nie wiedzieli, 'co zacz' i już chętnie nie kupowali.
_________________ Podpisano
Najbielszy Spośród Białych Ludzi, Aryjska Gwiazda Wrocławia, hauptmann von Dibblerovitz, z zamiłowania kolekcjoner puszek z cyklonem B.
Przesadzacie :) Arkona to świetny system. Fakt, skład podręcznika do niczego, dodatków brak, ale na internecie jest przecież masa materiałów o słowianach, średniowieczu itp. No i dwa dodatki autorskie do Arkony to też coś. Według mnie niesłusznie wieszacie psy na tym systemie, bo ma on spory potencjał. Szkoda tylko, że wydawca Arkony przyciął w CHJA :/
Zauważ, że nie wieszam psów na calym systemie, tylko na otoczce - marketingu, wydawcy, itd. I trudno mi się z Tobą niezgodzić, z wyjątkiem tego, że zainteresowanie Arkoną pozostalo niskie,
_________________ Podpisano
Najbielszy Spośród Białych Ludzi, Aryjska Gwiazda Wrocławia, hauptmann von Dibblerovitz, z zamiłowania kolekcjoner puszek z cyklonem B.
Mam podręcznik do Arkony, i powiem tyle świat jest nieźle opisany ale mechanika jest bardziej namieszana niż w d20. Nad tym trzeba by popracować gdyby ktoś miał ochotę grać.